Vårt Immunförsvar

Har du koll på ditt immunförsvar? Här på ett förenklat sätt vill jag dela med mig lite om vårt immunsystem och vad du kan göra för att stödja det i vardagen. Du kommer att få hälsofrämjande tips för att ta hand om din kropp samt näringsämnen som stärker dig själv och hur du enkelt får i dig dessa näringsämnen.

Din kropp är en helhet och det finns inte en sak som ger dig ett starkt immunförsvar utan det är en kombination av flera olika faktorer.

De absolut viktigaste är Näring, Syre och Vatten och det är superviktiga att få i rätt mängd av allt. Det är även viktigt att röra sig och sova ordentligt, att hitta en balans mellan allt. Jag hoppas att du ska få några bra tips av mig här. Lägg även till att umgås med människor och delta i aktiviteter som ger dig energi och inte tar den.

Vad gör immunförsvaret just för dig?

Immunsystemet skyddar dig mot virus, bakterier och annat som kroppen inte mår bra av. Ditt immunförsvar är aktivt hela tiden och lagar det som blir skadat och rensar ut restprodukter som inte kroppen behöver.

Alla celler har antigener på sin yta och dessa talar om för immunförsvaret om cellen hör till kroppen eller inte. De vita blodkropparna vet på så sätt vilka celler som ska bekämpas och vilka som ska vara kvar.

Är våra kroppar i balans så är vi faktiskt helt självläkande. Hur häftigt är inte det! Ett exempel är att om du skär dig på huden så tar du för givet att huden ska läka det själv. Precis så ska det vara inuti våra kroppar, att allt vi stöter på ska läkas av sig själv, både skador och sjukdomar. Men att vara helt i balans är nästan omöjligt men du kan göra mycket för att stärka, stötta och balansera din kropp på bästa möjliga sätt. Du kan inte göra mer än ditt bästa. Att ta hand om sig själv behöver inte vara ett hårt eller svårt jobb.

Vad kan jag göra för att stärka mitt immunförsvar?

För att stärka ditt immunförsvar behöver du bygga upp cellerna i din kropp. Din kropp består av flera miljarder celler och alla dessa celler behöver både näring, syre och vatten för att fungera som de ska och för att de ska göra sitt jobb.

Det finns olika information om hur mycket näring du behöver. Det svenska livsmedelsverket säger 500 gram frukt och grönt om dagen och den tyska motsvarigheten säger ca 1,5 kg per dag. Ganska stor skillnad anser jag

Jag rekommenderar i första hand att äta så bra mat som möjligt, mat som innehåller mycket med näring. Men jag rekommenderar även att du använder kosttillskott med bland annat vitaminer, mineraler, probiotika och övriga näringsämnen som du kanske inte får i dig tillräckligt av ur kosten. 

Varför behöver jag vitaminer, mineraler och antioxidanter?

Du behöver vitaminer, mineraler och antioxidanter för att få ett starkt immunförsvar. Här berättar jag mer om varför de olika vitaminerna och mineralerna är så viktiga för din kropp.

 • Vitamin A är viktigt för slemhinnorna i mage, tarm, huden och luftvägarna. Alltså de ställen i kroppen som först utsätts för virus och bakterier.
 • Vitamin C behövs när kroppen tillverkar antikroppar. C-vitamin skyddardin också kroppens alla celler.
 • Zink stabiliserar hela immunförsvaret och behövs bland annat för läkning av sår och även för hudens kvalitet.
 • D-vitamin behövs för att balansera immunförsvaret och tarmen. Ett ökat intag av D vitamin skulle kunna förkorta tiden man är sjuk i influensa. Vitamin D kan också hjälpa vid inflammation och autoimmun sjukdom.
 • Vitamin B6 behövs vid kroppens egna producering av antikroppar och vita blodkroppar som är en stor del av immunförsvaret. Vitamin B6 används också vid bildandet av hemoglobin – ämnet i blodet som gör det möjligt att transportera syre. Det kosttillskott jag använder innehåller en brunalg som stödjer syretransporten i blodet ytterligare.
 • Magnesium är viktig på flera ställen i immunförsvaret, bland annat för de vita blodkropparna
 • Pro-/pre- biotika. Alltså goda tarmbakterier och fibrer som är superviktiga för din tarmhälsa. Ungefär 70% av immunförsvaret utgår ifrån tarmen (och även en massa annat bland annat mental hälsa vilket nyare forskning har visat) så att hålla sin tarm frisk är jätteviktigt för hela kroppen.

Tänk också på att många vitaminer och mineraler är beroende av varandra i rätt relation för att kroppen ska kunna använda dem optimalt.

Det räcker inte att bara ösa på med en mineral som man hört är bra eller fått veta att man har brist på, det viktiga är att kroppen kan tillgodogöra sig den och använda den – annars hamnar det bara i toaletten och det vore ju onödigt. Det kan till och med bidra till att du överdoserar till exempel en mineral och det kan leda till ytterligare obalanser i din kropp.

Få fler tips på hur du kan stärka ditt immunförsvar

 • Rör på dig! Rörelse och fysisk aktivitet är väldigt viktig för kroppen på flera olika sätt, även för immunförsvaret. Glöm inte den dagliga rörelsen, ta trappan i stället för hissen eller ta en härlig naturpromenad
 • Återhämtning är A och O! Sov ordentligt och vila när du behöver det. Kroppen behöver återhämta sig efter fysisk (och psykisk) aktivitet. Lyssna på din kropp på vad den behöver
 • Undvik energitjuvar! Dvs människor (eller situationer) som du märker att du inte mår bra av. Situationer där du helt tappar mycket av din energi när du är i närheten av dem. När du mår bra och är glada utsöndras mycket bättre kemikalier i hjärnan och i våra körtlar än när vi är arga och ledsna. Detta påverkar hela din kropp och även ditt immunförsvar.
 • Ät bra och hälsosam mat, lagad från grunden! Skippa ultraprocessad mat dvs, halvfabrikat och skräpmat. Fyll på med ett effektivt kosttillskott som säkerställer att näringen når cellerna.

Stärk din kropp och ta hand om ditt immunförsvar

Jag hoppas att du har fått några bra tips av mig att ta med dig. Nu har du läst hur viktigt näring är för ditt immunförsvar. Även att det är viktigt med näring av hög kvalitet som kroppen kan använda enkelt och direkt. Mitt tips till dig förutom de som jag gett längre upp i inlägget är att använda kosttillskott som tillägg till en bra kost.

Jag rekommenderar dessa. 

3 svar till ”Vårt Immunförsvar”

 1. […] Här kan du läsa om varför din kropp behöver vitaminer och mineraler […]

 2. […] vill börja med att tacka för all respons från mina senaste inlägg om immunförsvaret och kosttillskott och det har faktiskt kommit in några frågor till mig. Många som undrar varför […]

 3. […] för blodet, för kroppens uppbyggnad och underhåll. Du behöver B-vitaminer för din aptit, ditt immunförsvar och även för huden och håret. Om du funderar på ett B-vitamintillskott så räcker det inte med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *