Frågor & Svar

Jag vill börja med att tacka för all respons från mina senaste inlägg om immunförsvaret och kosttillskott och det har faktiskt kommit in några frågor till mig. Många som undrar varför vi behöver näring? Varför har vi näringsbrister? Får vi inte den näring vi behöver från maten? Vad händer om vi har brist på vitaminer och mineraler?  Hur väljer jag ett bra kosttillskott? Jag vill med detta inlägg svara på några frågor och räta ut några frågetecken. Hoppas du får svar på din fråga.

Varför Behöver Vi Näring?

Din kropp fungerar inte utan näring. Olika näringsämnen behövs till varje liten process som sker i din kropp.

Dina celler behöver näring, syre och vatten för att göra sitt jobb och vi alla har cirka 100 000 miljarder celler våra kroppar – och får cellerna inte tillräckligt av varken näring, syre och vatten så kan de inte fungera som de ska och det blir obalanser i kroppen som då kan visa sig som diverse krämpor och om det får fortgå så kan det resultera i sjukdomar.

Cellerna dör och bildar nya i olika takt beroende på vilken cell det är och alla celler behöver näring hela tiden.

Vitaminer och Mineraler Brist

Varför har vi näringsbrist? Finns inte vitaminer och mineraler i mat?

Det hade ju varit det absolut bästa om vi fick i oss all den näring vi behöver via maten som vi äter men faktum är att maten inte innehåller näring i samma utsträckning som förr. Svenska livsmedelsverket uppmuntrar oss att äta 500 g frukt och grönt per dag för att öka sannolikheten att man får i sig tillräckligt med näring. Den tyska motsvarigheten säger 1-1,5 kilo. Tänk på att det måste också vara olika frukter och grönsaker så att du får i dig allt du behöver. En tomat innehåller ju faktiskt inte samma sak som en grönkål. Personligen orkar jag och min familj inte tugga i oss så mycket grönsaker varje dag även om vi tycker om dem. Och våra ungdomar är inte stormförtjusta i grönsaker, hur gör man då på ett enkelt sätt? Min familj har gjort det enkelt och valt ett högkvalitativt kosttillskott.

Näringsbrister i maten är vanliga bland annat därför att vi brukar våra jordar på ett icke hållbart sätt. Samhället kräver snabbväxande grödor och vi planterar samma sak igen direkt efter vi skördat, jordarna får inte vila så mineralerna finns inte kvar i jordarna i samma utsträckning och då kan de ju inte heller finnas i grönsakerna.

Transporterna är långa så de som äger farmen måste skörda frukterna och grönsakerna omogna så de hinner inte utveckla alla viktiga näringsämnen i solljuset under mognadsprocessen.

Dessutom så förstör vi ytterligare näringsämnen när vi tillagar och processar maten i fabriker. Det tillsätts även konstiga tillsatser i maten som våra kroppar inte känner igen.

Vi är många som behöver och även försöker äta så rent som möjligt med en mat som lagas från grunden men jag tror inte det räcker…tyvärr..

Jag delar en gammal jämförelse på vad som händer med näringsstatusen i våra grönsaker, det har inte blivit bättre sedan 2002 – snarare tvärtom.

näring, vitaminer och mineraler

Vad händer i våra kroppar när vi lider av näringsbrister? Här listar jag några vanliga krämpor. Krämpor som många människor har och tror att ”det är sånt livet är” men vet du det behöver faktiskt inte vara så. Känner du igen dig i någon av dessa så kan det vara så lätt som att du har någon form av näringsbrist och skulle må bra av ett kosttillskott

Fysiska

Problem med matsmältningen

Försämrat immunförsvar

Diffus värk och smärta

Eksem och allergier

Dålig sömn, ej utvilad på morgonen

Sug efter t ex socker eller kaffe

Lång återhämtning

Uteblivna träningsresultat

Emotionella

Irritation

Likgiltighet

Humörsvängningar

Nedstämdhet

Depression 

Ångest

Mentala

Ofokuserad

Dålig koncentration

Omotiverad

Ingen initiativförmåga

Fastnar i negativa tankemönster

Ej nyfiken

Att välja ett bra kosttillskott?

Jag tror att kosttillskott är nödvändigt för att vi ska få i oss tillräckligt med näring. Det är en djungel där ute med många olika märken och fabrikat. Här följer några saker du bör tänka på när du väljer tillskott. 

-Se till att kosttillskottet är helt rent från tillsatser och kemikalier

-Se till att förhållandet mellan de olika näringsämnena är optimalt så att kroppen kan tillgodogöra sig näringen och verkligen använda den. Du kan inte bara ösa på med ett näringsämne om man råkar ha brist på just det. Kroppen behöver t ex mangesium i rätt mängd för att kunna ta upp kalcium och natrium och dessutom är magnesium en förutsättning för att vitamin B, C och E ska fungera i kroppen. 

Här hittar du det kosttillskott jag använder för att säkerställa att jag får tillräckligt med näring. 

Kontakta mig om det dyker upp ytterligare någon fråga, jag lovar att jag ska besvara den <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *