Hormoner älskar näring

Jag har de bästa jobbet…att få hjälpa andra att må bra även under förklimakteriet och klimakteriet . Det är ju viktigt att du mår bra genom alla faser i livet.!

Som Stark genom klimakteriet coach vill jag skriva lite mer om klimakteriet. Jag tänker inte gå in på vad som sker under klimakteriet utan mer fokusera på vilka symptom du kan uppleva och vad du kan göra för att förhoppningsvis minska dem och få uppleva energi och glädje under denna period av livet. Känner du att du måste söka professionell hjälp så gör det, ingen ska må dåligt!

Kom ihåg att din livsstil kan ha stor inverkan på hur du mår i klimakteriet.

Du kanske känner igen ett eller flera av dessa symptom? Det är mest troligt tecken på förklimakteriet/ klimakteriet.

 • Mens som beter sig annorlunda
 • Svettningar
 • Torra och sköra slemhinnor
 • Sömnproblem som ofta orsakas av nattsvettningar
 • Minskad sexlust och smärta vid samlag
 • Humörsvängningar
 • Ångest, oro och depression
 • Koncentrationssvårigheter (hjärndimma/ mental tröghet)
 • Viktuppgång
 • Led- och muskelvärk
 • Håravfall eller oönskad hårväxt
 • Huvudvärk, migrän eller svår pms

Tänk på att flesta klimakteriesymptom kan förvärras om du är mycket stillasittande, röker, är kraftig överviktig, konsumerar mycket alkohol och har en sockerrik diet. Åter igen, din livsstil kan ha stor inverkan på hur du mår i klimakteriet. Så för att reducera en del tecken och symptom så börja med att skapa balans i din livsstil. Se över kosten, kom i gång med rörelse/ träning, hitta din återhämtning och sömnrutiner samt se över din näringsstatus.

Kort förklarat är klimakteriet helt enkelt en tid då äggstockarna åldras och slutar fungera. Äggstockarna producerar östrogen, progesteron och en liten mängd testosteron. Dessa hormoner påverkar vår livmoder men också brösten, skelettet, huden, bindväven och hjärnan. Det är inte så konstigt att du blir påverkade kroppsligt och mentalt när du når klimakteriet. Redan i förklimakteriet (alltså en tid innan) så startar denna hormonella cirkus på riktigt.

Tips på hur du kan förbättra ditt mående före, under och efter klimakteriet.

Vi i börjar med sömnen. Du kanske störs av nattliga svettningar och vallningar och då rubbas din sömn. Dålig sömnkvalitet under långa perioder kan ge biverkningar som:

 • Försämrat immunförsvar
 • Viktuppgång
 • Humörpåverkan
 • Högt blodtryck
 • Depression

Viktigt även med återhämtning. Se till att du planerar in tid för återhämtning. Vad är återhämtning för dig? Det betyder inte att du ska chilla på soffan utan det är saker du mår bra av. Det kan var en sovmorgon, att läsa en bok, att ta en promenad, delta i en yogaklass eller en meditation. Säg nej till saker du inte vill göra och du säger istället JA till dig själv. Lägg inte energi på personer/ saker som tar din energi. Äg din ålder, din tid och din framtid.

Varför är rörelse är extra viktigt? Det finns många fördelar med regelbunden träning och framför allt för oss kvinnor i klimakteriet. Träning (framförallt styrketräning och rörelse hjälper dig att bibehålla muskelmassa och stärker ditt skelett. Samt att det är rejäl humörhöjare 🙂 Men tränar du för mycket och du fortsätter att gå upp i vikt så kan det bero på att din kropp istället blir stressad av den hårda träningen. Fortsätt träna men inte lika fullt så intensivt. Här kommer några positiva effekter av att du rör på dig varje dag:

 • Minskar hjärt- och kärlsjukdom
 • Förbättrar sömn
 • Motverkar benskörhet
 • Minskar vallningar och svettningar
 • Motverkar viktuppgång
 • Gör dig gladare, starkare och du blir mer stresstålig

Vi går vidare till kosten. En välbalanserad kost kan faktiskt minska dina klimakteriesymptom. För det första så kan du undvika många av våra livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt-/ kärlsjukdomar och högt blodtryck. En välbalanserad kost med bra lagad mat med en balans mellan proteiner och kolhydrater. Minska ner på sockerrik mat, undvik att småäta. Det finns inga förbud men undvik att äta mycket av godis, snacks, läsk, alkohol och energidrycker, det finns hälsosammare alternativ som ger energi

Känner du att du behöver en extra kick för att komma igång med en bättre kost som innehåller mer proteiner, hör av dig så ser vi till att lösa det. Jag kan erbjuda dig ett livsstilsprogram med kost och näring där du startar om insulin receptorerna i dina celler och återskapar även den hormonella balansen i din kropp. Läs mer här

Men äter jag en välbalanserad kost så behöver jag inte tillsätt extra kosttillskott? Det stämmer på en del. Men känner du dig väldigt trött och nedstämd, håret känns torrt och livlöst eller att du tappar mycket hår. då kan det vara värt att testa. När vi mår dåligt på insidan av vad det än må vara så går alla våra viktiga vitaminer och mineral åt till att ta hand om det som är fel. Våra kroppar är ju faktiskt självläkande. Men framför allt håret, huden och naglarna kommer alltid i sista hand så att säga.

Här har jag listat de vitaminer och mineraler som kan stötta dig under klimakteriet. Ge dig mer energi, förbättra din sömnkvalité, få snabbare återhämtning, stärka skelettet, stärka håret, minska svettningar och vallningar. Läs här om varför vi behöver vitaminer och mineraler

 • B6B 12 och Folsyra behövs för att många av kroppens processer ska fungera normalt. Bland annat för din ämnesomsättning och tillverkning av röda- och vita blodkroppar, immunförsvaret, hormonbalansen och nervsystemets funktion
 • Kalcium är viktigt för att bilda skelettvävnad. Brist på kalcium kan leda till benskörhet.
 • Magnesium behövs för att omsätta kalcium i kroppen, samt för nerv- och muskelfunktionen. Magnesium främjar god sömn.
 • Järn behövs för att transportera syre i blodet och i musklerna. Brist kan leda till trötthet och nedsatt immunförsvar
 • D vitamin reglerar kalkbalansen i vårt skelett och tänder. Är bra för vårt immunförsvar. Viktigt att vi äter extra av d-vitaminer, framförallt på vintern
 • Zink behövs för vår överlevnad. Zink bidrar till en frisk hud, starkare skelett och starkt och friskt hår. Brist på zink kan försämra ditt immunförsvar
 • Omega 3 behövs för din celluppbyggnad och cellreparation. Stödjer ditt immunförsvar och påverkar regleringen av blodtrycket.
 • Isoflavon är en fytoöstrogen, ett östrogenliknande ämnen från växtriket. Fytoöstrogener (Isoflavon) kan ha bra effekter på menssmärtor eller pms-besvär och klimakteriebesvär som vallningar och svettningar.

Längre ner i inlägget har jag länkat till de vitaminer som jag själv använt under många år. Jag ser även stora skillnader på många av mina kunders välmående. Många av dessa vitaminer och mineraler har även andra hälsofrämjande effekter. De upplever själva att de är piggare, sover bättre och har ett bättre välmående helt enkelt. Kom ihåg att du bör äta vitaminer och mineraler i minst tre månader innan du kan uppleva effekter och resultat. Det tar lite tid för kroppen att fylla sina näringsluckor. Det finns inga quickfix- metoder. Ge dig tid och omsorg. Hoppas du har fått lite tips på vad som händer under klimakteriet och vad du kan göra för att minska dina symptom.

Biotin, B12, B2, Zink, Folsyra, Kollagen, Koppar, C- & E-vitamin
D-vitamin, Zink Selen, Järn, Magnesiu, Krom, Kalcium, Koppar
B-vitaminkomplex med bland annat B12, B3, C-vitamin, Folsyra & Biotin
Isoflavon
Omega 3- Vegan

Fem anledningar till varför jag rekommenderar dessa vitaminer för ditt välmående i klimakteriet

 1. Effektfulla och av högsta kvalitet
 2. Fri frakt vid beställning över 500 kr
 3. 30 dagars öppet köp, du kan alltså testa produkterna i 30 dagar och uppfyller de inte dina förväntningar så returnerar du dem. Vilken hälsokostaffär eller apotek har det undrar jag?!
 4. Busenkelt att beställa via webbshop och de skickas från centrallagret i Ängelholm, innehållsförteckning på svenska
 5. HORMONER ÄLSKAR NÄRING

Tveka inte att höra av dig till mig om det dyker upp några funderingar

Kram /Yvonne

Fakta om klimakteriet har jag hittat i boken Stark genom klimakteriet skriven av Monika Björn. Där kan du hämta ännu mer fakta och information om vad som händer under de olika faserna i klimakteriet

List item 1

List item 2

List item 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *