Sju tips till att skapa balans

Det finns många delar i hur du skapar balans i livet och får uppleva en känsla av att må bra varje dag.

Här kommer du att få lära dig de sju viktigaste delarna till att skapa balans!

må bra, hälsa

1. Skapa bra relationer för att må bra

Umgås och omge dig med människor som ger dig energi och inte med de som bara tar av dina energidepåer. Du påverkas både psykiskt och fyskiskt om du mår bra och har roligt.

Försök göra dig av med tärande relationer eller jobbsituationer och öka istället tiden med saker som får dig att må bra. Det kan vara otroligt svårt att göra sig av med vissa ”surdegar” men det kan också vara helt livsnödvändigt för din egen överlevnad.

Ta hand om dig själv och se till att du undviker situationer som får dig ur balans. Livet är för kort för att göra saker som förstör din energi och ditt mående. 

2. Återhämtning för att du ska må bra

När du sover en reparerar din kropp sig efter en vanlig dag. Den proceduren kräver flera olika näringsämen. Sömnen och återhämtningen ser till att du har energi till att orka med nästa dag.

Varje dag behöver du sova och vila tillräckligt. Om du inte gör det kommer kroppen att börja brytas ner och det kan skapas sjukdomar. Så glöm inte att vila när din kropp behöver det och se till att du får en god natts sömn.

All återhämtning behöver ju inte bara vara sömn och vila. Att sova varje natt är en viktig del i din återhämtning men det kan även vara att till exempel att träna, laga mat, baka, pyssla i trädgården, sjunga. Återhämtning är egentligen allt som får dig att må bra. Varva gärna aktiviteter som du ”måste” göra med saker som får dig att må bra, det gör dig mer effektiv och mindre stressad.

3. Alltid en positiv attityd för att må bra

Se till att fokusera på allt som är bra i livet i stället för det tråkiga. Du blir vad du tänker! Fokuserar du bara på problem och tråkigheter så är det ofta bara det du ser.

Försök vara positiv när det går – ju mer desto bättre och om du jobbar på varje dag så kan det till och med bli en trevlig vana utav det. Upplev känsla efteråt, hur mycket bättre det känns att vara glad istället för orolig och ledsen.

Det här stärker din kropp mer än du tror – kroppen och knoppen hänger ju tätt ihop!

4. Rörelse för att må bra

Din kropp behöver faktisk daglig rörelse för att må bra. Men det vet du säkert redan. Vi är inte skapta för att sitta still.

Våra svenska myndigheter rekommenderar alla vuxna att vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter per dag. Du bör bli lite lätt andfådd, känslan av att ha lite svårt att prata under denna tid. 

30 minuter per dag nog är ett minimum och man behöver göra lite mer än så någon dag i veckan. All rörelse är bättre än ingen.

Du kanske också känner igen dig att du hamnar i soffan som en trasa efter en lång arbetsdag. så upplevde jag det i mitt tidigare liv. Du kan läsa mer om min hälsoresa här. För mycket stillasittande kan tyvärr skapa ett tryck på vävnader och låser lymfflödet till ljumskarna. När du sitter mycket tycker du ihop både bröstkorg och diafragman så det blir svårare att få in tillräckligt med syre i lungorna och transportera bort slaggprodukter. Kom ihåg att hela din kropp behöver röra på sig.

Så häftigt ändå att rörelse gör att din kropp och knopp mår bra! Du måste röra på dig för att din muskelpump ska röra på sig, det behövs för att hålla igång lymfsystemet och lymfstationer. Du återfuktar även din bindväv när du rör dig. Studier har visat att när vi är stilla för mycket kan det även skapas obalanser i näringsintaget.

5. Vatten för att må bra

Du har ju koll på att du måste dricka vatten och att allt i kroppen är beroende av det eftersom vi består till stor del av vatten. Hur mycket du bör dricka varje dag varierar med vikt och rörelse men ungefär 1.-2 liter per dag är lagom. Svettas du mycket så kan du må bra av att dricka lite mer. Kom ihåg att du kan faktiskt överdosera vatten så använd sunt förnuft!

Drick gärna vatten utan kolsyra för din kropp mår inte tipptopp av för mycket kolsyra. Din kropp blir försurad och är du försurad så är det svårare att hålla vikten och immunförsvaret blir försämrat. Läs mer om immunförsvaret

Hjärtat, huden och matsmältningen mår bra av vatten. Vatten i kroppen behövs för att rensa ut gifter och andra slaggprodukter som kan orsak följdsjukdomar. Har du druckit för lite vatten kan du uppleva huvudvärk och trötthet.

6. Andas för att må bra

Att andas är ju livsnödvändigt – du dör ganska snabbt om du slutar andas. Alla dina celler i kroppen behöver syre för att fungera. Precis som med vatten. Många andas ytligt uppe i bröstkorgen. Det är superviktigt att ta djupa andetag ända nere i magen. Försök djupandas några gånger per dag.

Gör det till en vana och jag lovar att din kropp kommer att tacka dig!

Tips för andning

Andas med näsan, det fyller lungorna bättre än om du andas med munnen.

Rör armarna mjukt och långsamt t ex simtag sittande på en stol för att mjuka upp din bröstkorg och därmed bidra till en djupare andning

Sitt avslappnat på hela baken och baksida lår. Luta dig bakåt med stöd eller framåt och stöd på armbågarna. Detta göra att bålmuskulaturen slappnar av och du kan lättare fylla lungorna.

Du tömmer lungorna lättare på luft om du formar läpparna som om du ska blåsa ut ett ljus.

Tipsen kommer från Riksförbundet HjärtLung

7. Näring för att du ska må bra

Näring, Syre och vatten. De tre viktiga sakerna som alla celler i din kropp behöver för att skapa energi och ”göra sitt jobb” Det finns massor med olika näringsämnen som kroppen behöver och om du ger din kropp tillräckligt så kommer du att få mer energi, du kommer att sova bättre och du kommer att ha det lättare att träna och vara positiv. För utan energi så orkar vi ingeting.

Så min största rekommendation är att se till att du få i dig rätt näring, jag tror att alla behöver ett kosttillskott eftersom näringen inte finns i maten i lika hög utsträckning längre.

Dricker du vatten, försöker andas ordentligt, rör dig varje dag och tar extra näringstillskott kan jag garantera att du kommer börja må så mycket bättre OCH då kommer du också att få mer energi! Vem orkar ha en positiv attityd om man inte har någon energi? 

Vad gör du nu för att må bra?

Min största rekommendation är att du ser till att din kropp får tillräckligt med näring, syre och vatten. För att få i dig tillräckligt med näring så tror jag att du behöver ett extra kosttillskott. Ger du dig själv näring, syre och vatten så kommer du orka röra dig mer, du kommer sova bättre och ha mer energi till att vara glad och positiv och göra de förändringar du behöver för att leva ditt bästa liv.

Gör inte alla förändringar på en och samma gång. Tänk på hur du lever och gör mer av det som du mår bra av och det som ger dig glädje.

Livet ska vara roligt och vi ska må bra så det går!

 Jag rekommenderar detta kosttillskott!

Lev i nuet och gör nuet så bra som möjligt. Var självsnäll och ha njutvaro och härvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *