I dag fick jag frågan: Vilken är din favoritpryl? Just nu är det min slow cooker. Vilken grej alltså! Den lagar ju flera måltider i en och samma gryta, dessutom medans jag sover, lagar annan mat eller är ute på promenad. I söndags lagade jag 6 olika måltider, snacka om matlådor det blir. Det kommer att räcka både till lunch och middag. Det blev en blandad kompott av det som vi hade i kyl, frys och skafferi.
Den känslan av att ha lagat hela veckans mat på en och samma dag! Jag tycker inte att det är speciellt kul att laga mat, men när jag väl är inne i ett flow så kan jag inte sluta. Jag tycker att söndagar är en bra dag att laga olika maträtter som vi enkelt kan värma upp under veckan. Då slipper vi ta ”dåliga” matbeslut vilket gör att vi upplever att vi mår bättre. I vår familj äter vi sällan ”skräpmat” eller hämtmat. Tänk så mycket billigare det blir också av att laga storkok.
Om jag ska säga en dålig sida hos mig så är det att jag sällan lagar samma måltid flera gånger. Det är ju en nackdel, lite som att uppfinna hjulet flera gånger. Älskar att experimentera lite men är absolut ingen stjärnkock. Tänk om jag bara kunde följa en matlista, det hade ju förenklat mycket.
Idag vill jag hylla potatisen! En lite underskattad rotsak. I helgens matlagning blev det många rätter med potatis som bas, billigt, mättande och gott. Ett tips till dig, använd kokt potatis som ett pajskal till din matiga paj, gott och enkelt. Den är så användbar den lilla knölen. Koka potatis eller ta den som är över från gårdagens middag. Mosa ut potatisen i en pajform, förgrädda i ca 15 min och fyll sedan potatis-pajskalet och grädda klart.
Det jag också gillar att ha i kylen en stor laddning veckosallad. Jag tänkte dela mitt bästa recept:
Strimla vitkål och morötter.
Koka ihop ingredienserna nedan och häll över vitkålen och morötterna.
- 1 dl olja
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1/2 dl socker
- chiliflakes
- Italiensk salladskrydda
Så åter igen, vilken är din favoritpryl?
/ Yvonne
Lämna ett svar